فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 52 (زمستان 1398)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 52 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی روحی، محمد بنایان اول*، امیر حسین شیرانی راد صفحات 499-516
    ارقام جدید زمستانه کلزا (شش لاین آماده معرفی امید بخش و رقم بومی احمدی به عنوان شاهد) برای واکنش به تنش خشکی آخر فصل در شرایط کشت تاخیری در دو سطح شامل تاریخ کاشت معمول (20 مهر) و تاریخ کاشت تاخیری (5 آبان) و دو سطح آبیاری شامل آبیاری معمول (شاهد) و قطع آبیاری از مرحله خورجین دهی به بعد، به صورت آزمایش فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 1394-1393 و 1395-1394 در موسسه تحقیقات، اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج مورد بررسی قرار گرفتند. تاریخ کاشت و آبیاری به عنوان عامل اصلی و ارقام به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. رقم L72 در هر دو تاریخ کاشت مقدار پالمتیک اسید بیشتری داشت. بیشترین مقدار اولئیک اسید و لینولئیک اسید به ترتیب معادل 2/66 و 34/18 درصد در تاریخ کاشت 20 مهر ماه و آبیاری نرمال به دست آمدند. بیشترین مقدار اروسیک اسید در رقم HW3 معادل 27/0 درصد و بیشترین مقدار لینولنیک اسید معادل 95/6 درصد در تاریخ کاشت 20 مهر از رقم L72 حاصل شد در حالی که کمترین مقدار لینولنیک اسید از تیمار تاریخ کاشت 5 آبان در رقم HW3 به دست آمد. در تیمار قطع آبیاری، گلوکوزینولات دانه 14 درصد بیشتر از آبیاری معمول بود. بیشترین عملکرد دانه به مقدار 2/4231 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت 20 مهر از رقم L72 و کمترین آن در تاریخ کاشت 5 آبان از رقم HW3 حاصل شد. در تاریخ کاشت 20 مهر، بیشترین درصد و عملکرد روغن دانه به ترتیب معادل 54/46 درصد و 6/2576 کیلوگرم در هکتار از رقم L72 و کمترین مقدار این صفات در تاریخ کاشت 5 آبان از رقم HW3 تولید شدند. به طورکلی، نتایج نشان داد که در شرایط تنش خشکی آخر فصل رقم L72 در هر دو تاریخ کاشت بیشترین عملکرد دانه و روغن را به عنوان دو صفت مهم در این گیاه زراعی به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: اسید لینولئیک، اسید لینولنیک، تنش خشکی، کلزا
  • مسعود گلستانی* صفحات 517-534
    روابط بین صفات در اکوتیپ های آویشن دنایی، آزمایشی در دو محیط بدون تنش و واجد تنش خشکی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در سال زراعی 97-1396 در شهرستان ابرکوه بررسی شد. برای تعیین روابط بین صفات از همبستگی ساده و برای تعیین صفات موثر و نیز میزان اثرات مستقیم و غیرمستقیم آنها بر وزن خشک اندام هوایی به ترتیب از رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت و همچنین جهت یافتن عوامل پنهانی که باعث ایجاد همبستگی های خاصی بین متغیرهای اندازه گیری شده می شوند، از تجزیه به عامل ها استفاده شد. ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که وزن تر و خشک اندام هوایی با بزرگ ترین و کوچک ترین قطر تاج پوشش، سطح تاج پوشش، طول برگ، تعداد ساقه در بوته و عملکرد اسانس در هر دو شرایط آزمایش رابطه مثبت و معنی دار داشت. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که در شرایط بدون تنش صفات سطح تاج پوشش، طول و عرض برگ، تعداد گل در گل آذین و تعداد روز تا 50% گلدهی و در شرایط تنش خشکی صفات سطح تاج پوشش، طول و عرض برگ و تعداد روز تا 50% گلدهی وارد معادله شدند. در تجزیه علیت در هر دو شرایط سطح تاج پوشش بیشترین اثر مستقیم و مثبت و عرض برگ اثر مستقیم و منفی بر وزن خشک اندام هوایی داشتند. با استفاده از تجزیه به عامل ها در هر دو شرایط سه عامل اصلی در مجموع حدود 76% از تغییرات کل را توجیه کردند و صفات وزن تر و خشک اندام هوایی، بزرگ ترین و کوچک ترین قطر تاج پوشش، سطح تاج پوشش، طول برگ، تعداد ساقه در بوته و عملکرد اسانس از اجزای تشکیل دهنده این عوامل بودند.
    کلیدواژگان: تجزیه به عامل ها، تجزیه علیت، رگرسیون گام به گام، همبستگی
  • حمید نجفی نژاد*، سید ذبیح الله راوری، محمدعلی جواهری صفحات 535-554

    تعیین مناسب ترین گیاه علوفه ای متحمل به خشکی در شرایط کم آبی استان کرمان با انجام آزمایشی به صورت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار طی دو سال (96-95) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی جوپار کرمان بررسی شد. تنش خشکی، به عنوان عامل اصلی، در سه سطح مشتمل بر آبیاری نرمال (آبیاری بر اساس80 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A)، تنش متوسط (آبیاری بر اساس 130 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) و تنش شدید (آبیاری بر اساس 180 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) و نوع گیاه نظیر کوشیا، ارزن مرواریدی، سورگوم و ذرت علوفه ای، به عنوان عامل فرعی، در نظر گرفته شدند. سورگوم در تمام سطوح تنش، بیشترین عملکرد را در مقایسه با سه گیاه دیگر تولید نمود. این گیاه در شرایط آبیاری نرمال به ترتیب با تولید 101241 کیلوگرم علوفه تر و 30181 کیلوگرم علوفه خشک در هکتار بیشترین عملکرد را به خود اختصاص داد. در تمام انواع گیاهان مورد مطالعه با افزایش تنش خشکی عملکرد کاهش یافت ولی درصد کاهش عملکرد در کوشیا نسبت به سایر گیاهان کمتر بود. ارزن با 89/11 و کوشیا با 82/9 درصد پروتئین خام به ترتیب بیشترین، و ذرت و سورگوم به ترتیب با 97/8 و 19/8 درصد کمترین پروتئین خام را داشتند. با افزایش تنش خشکی محتوی نسبی آب برگ کاهش ولی مقدار مالون دی آلدهید در هر چهار گیاه مورد بررسی افزایش یافتند. کوشیا، در میان چهار گونه ی گیاهی مورد آزمایش، کمترین مقدار مالون دی آلدهید را داشت. مقدار کلروفیلa ، تحت تنش ملایم و شدید نسبت به شرایط نرمال، به ترتیب 3/16 و 7/20 درصد کاهش یافت. کوشیا در هر دو سال و در تمام سطوح تنش، پس از آن سورگوم، از بیشترین محتوی سدیم برخوردار بودند. محتوای پتاسیم سورگوم در شرایط تنش شدید و متوسط در مقایسه با سایر گیاهان بیشتر بود. بر اساس نتایج این تحقیق سورگوم با بیشترین عملکرد علوفه، ارزن با تولید علوفه با کیفیت بالا و کوشیا به عنوان متحمل ترین گیاه به تنش خشکی شناخته شدند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، عملکرد علوفه، کلروفیل، گیاهان علوفه ای، مالون دی آلدهید
  • علی برقی*، عبدالقیوم قلی پوری، اکبر قویدل، محمد صدقی صفحات 555-570
    کادمیوم یکی از آلاینده های اولیه خاک از نوع فلزات سنگین می باشد و گیاهان تیره شب بو با تولید وزن خشک بالا قادر به تجمع مقادیر بسیار بالایی از فلزات سنگین از جمله کادمیوم می باشند. به منظور ارزیابی تغییرات اسیدهای چرب، درصد روغن دانه و عملکرد و اجزای عملکرد خردل سیاه تحت تاثیر باکتری های محرک و تنظیم کننده های رشد گیاه در شرایط تنش کادمیوم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح کادمیوم (صفر و 100 میلی گرم بر کیلوگرم خاک)، سه سطح باکتری (شاهد، آزوسپریلوم و سودوموناس) و سه سطح تنظیم کننده های رشد (شاهد، سالیسیلیک اسید و براسینواستروئید) بودند. مقایسات میانگین ها نشان داد که کادمیوم موجب کاهش معنی دار تعداد نیام در بوته، تعداد دانه در نیام، وزن خشک ریشه، درصد روغن دانه، اولئیک اسید، لینولئیک اسید، ایکوزنوئیک اسید و اروسیک اسید گردید. باکتری های محرک رشد منجر به افزایش معنی دار مقادیر صفات مذکور و کاهش معنی دار پالمتیک اسید شدند. محلول پاشی با سالیسیلیک اسید و براسینواستروئید به افزایش معنی دار محصول تک بوته، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، درصد روغن دانه و تمام انواع اسیدهای چرب غیراشباع انجامید، در حالی که استئاریک اسید و اسیدهای چرب اشباع را کاهش داد. اثر متقابل کادمیوم × باکتری نشان داد که در هر دو سطح کادمیوم، باکتری ها موجب افزایش معنی دار محصول تک بوته، وزن هزار دانه، وزن خشک اندام هوایی، لینولنیک اسید و اسیدهای چرب غیراشباع و کاهش معنی دار استئاریک و اسیدهای چرب اشباع گردیدند در حالی که کادمیوم نتیجه ای برعکس باکتری ها در این صفات نشان داد. در اثر متقابل کادمیوم × هورمون هم تیمار هورمونی در هر دو سطح کادمیوم منجر به کاهش معنی دار پالمیتیک و افزایش اسیدهای چرب غیراشباع شد و کاربرد کادمیوم نیز نتیجه عکس داشت.
    کلیدواژگان: اسید چرب، باکتری، تنظیم کننده رشد گیاه، خردل، کادمیوم
  • اسماعیل کریمی اصل، بهرام میرشکاری*، عزت الله اسفندیاری، فرهاد فرح وش، ابراهیم خلیلوند بهروزیار صفحات 571-588

    پایین بودن میزان ریزمغذی ها در غلات و کاهش تنوع غذایی منجر به بروز سوء تغذیه در جامعه می گردد و این امر یکی از مشکلات کنونی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران می باشد. با عنایت به نقش ویژه ی گندم در تغذیه قاطبه ی مردم در این قبیل کشورها، محققین تلاش می کنند با افزایش غلظت ریزمغذی ها از جمله روی، میزان اسید آسکوربیک و پروتئین دانه افزایش و میزان اسید فیتیک و نسبت مولی اسید فیتیک به روی در دانه گندم را کاهش و نسبت به کاهش سوء تغذیه کمک نمایند. با توجه به نقش فیزیولوژیک روی در متابولیسم کربوهیدرات ها و پروتئین ها، در این پژوهش تاثیر کاربرد برگی روی بر عملکرد دانه و برخی از شاخص های کیفی گندم مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش شش رقم گندم نان در آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 95-1394 در روستای طاستغار از توابع شهرستان هشترود اجرا گردید. آماده سازی زمین طبق روال سنتی حاکم بر زراعت منطقه انجام گردید. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای اصلی و فرعی به ترتیب شامل ارقام گندم در شش سطح (باران، تک آب، سرداری، اوحدی، هما و آذر2) و مصرف برگی سولفات روی با غلظت دو در هزار در چهار سطح (شاهد، در مرحله ساقه رفتن و مراحل ساقه رفتن به همراه ظهور سنبله) بودند. عملیات محلول پاشی سولفات روی در ساعات پایانی روز با استفاده از سم پاش پشتی تلمبه ای به میزان 100 میلی لیتر از محلول یاد شده به ازای هر متر مربع انجام گردید. نتایج حاصل نشان داد که محلول پاشی روی منجر به افزایش عملکرد دانه در مقایسه با شاهد در تمامی ارقام مورد مطالعه شد. همچنین، محلول پاشی این عنصر میزان روی، پروتئین و اسید آسکوربیک دانه را در مقایسه با شاهد افزایش داد. در مقابل، در اثر محلول پاشی روی، میزان اسید فیتیک و نسبت مولی اسید فیتیک به روی در مقایسه با شاهد کاهش یافتند. محلول پاشیبرگی روی سبب بهبود عملکرد کمی و کیفی دانه گندم شد و کاربرد این عنصر در مراحل ساقه رفتن به همراه ظهور سنبله تاثیرگذاری بیشتری داشت. لذا، با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر کشاورزی ایران و مشکلات ناشی از سوء تغذیه جامعه، کاربرد برگی سولفات روی راهکار مناسبی برای افزایش عملکرد کمی و کیفی گندم به همراه بهبود بهداشت عمومی جامعه می باشد.

    کلیدواژگان: اسید فیتیک، پروتئین، روی، سوء تغذیه، نسبت مولی اسید فیتیک به روی
  • مجید ولی پور دستنائی*، امیرحسین شیرانی راد، سیدعلیرضا ولد آبادی، سعید سیف زاده، حمیدرضا ذاکرین صفحات 589-604

    اثر تاریخ کاشت زمستانه و محلول پاشی عنصر روی بر عملکرد و ترکیب اسیدهای چرب ارقام بهاره کلزا طی آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال (94-93 و 95-94) در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج مطالعه شد. در این آزمایش عامل تاریخ کاشت زمستانه دارای سه سطح شامل 5ام ،15ام و 25ام اسفندماه و عامل عنصر روی در دو سطح، شامل محلول پاشی با سولفات روی و عدم کاربرد روی (محلول پاشی با آب خالص) به صورت فاکتوریل در کرت های اصلی و ارقام بهاره شاملRGS003 ,Zafar ,Julius ,Jerry ,Zabol 10  و hyola4815 در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه مرکب داده ها نشان داد که اثر سال، تاریخ کاشت، محلول پاشی عنصر روی، رقم و اثر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر صفات کیفی (میزان گلیکوزینولات دانه و اسیدهای چرب)، در سطح 1 درصد معنی دار بودند. بیشترین عملکرد دانه در ارقام zafar با میانگین 4258 کیلوگرم در هکتار و hyola4815 با میانگین 4192 کیلوگرم در هکتار، در تاریخ کاشت 5 اسفند مشاهده شدند. بیشترین و کمترین درصد اولئیک اسید، به ترتیب به ارقام zafar با میانگین 89‏/66 درصد و zabol10  با میانگین 02‏/66 درصد اولئیک اسید تعلق داشتند. همچنین، کمترین میزان گلوکوزینولات دانه در ارقام zafar با میانگین 313‏/8 میلی گرم در گرم وزن خشک کنجاله و hyola4815 با میانگین567‏/8 میلی گرم در گرم وزن خشک کنجاله در تاریخ کاشت 5 اسفند به دست آمدند. نتایج آزمایش نشان داد که با تاخیر در تاریخ کاشت عملکرد دانه، عملکرد روغن، میزان پالمیتیک اسید، لینولئیک اسید و اولئیک اسید روغن دانه کاهش و درصد لینولنیک اسید، اروسیک اسید و میزان گلیکوزینولات دانه به طور معنی دار افزایش می یابند.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت زمستانه، کلزا، محلول پاشی روی
  • اسمعیل آبکار*، اسماعیل نبی زاده، محسن رشدی، سامان یزدان ستا صفحات 605-620

    خصوصیات زراعی و عملکرد بادرشبو در سطوح مصرف نیتروژن و محلول پاشی عناصر ریزمغذی (آهن، بور و روی) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال های 1395 و 1396 در مزرعه ای واقع در 3 کیلومتری غرب شهرستان خوی بررسی گردید. فاکتور اول شامل سه سطح مصرف کود نیتروژن توصیه شده به ترتیب قبل از کاشت، نصف قبل از کاشت و نصف یک ماه بعد از کاشت، یک سوم قبل از کاشت و یک سوم یک ماه بعد از کاشت و یک سوم 45 روز بعد از کاشت و فاکتور دوم نیز محلول پاشی عناصر ریزمغذی در پنج سطح شامل عدم مصرف (شاهد)، آهن با بور، آهن با روی، بور با روی، آهن با بور و روی بود. صفات قطر ساقه، وزن تر بوته، شاخص برداشت و عملکرد اسانس تحت تاثیر اثرات سال قرار گرفت. مصرف نیتروژن اثر معنی داری بر قطر ساقه، وزن صد دانه، وزن تر بوته و عملکرد اسانس داشت. بیشترین وزن تر بوته با میانگین 80/10805 کیلوگرم در هکتار در سطح سوم مصرف نیتروژن و بیشترین عملکرد اسانس با میانگین 33/16 کیلوگرم در هکتار در سطح دوم مصرف نیتروژن مشاهده گردید. کلیه صفات آزمایشی به جز شاخص برداشت تحت تاثیر سطوح مختلف محلول پاشی عناصر ریزمغذی قرار گرفت. سطح محلول پاشی آهن، بور و روی با میانگین 9/11063 کیلوگرم در هکتار بیشترین وزن تر بوته و با میانگین 57/17 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد اسانس را دارا بود. اثرات متقابل کود نیتروژن و عناصر ریزمغذی بر صفات قطر ساقه، وزن تر بوته و عملکرد اسانس معنی دار بود. بیشترین و کمترین وزن تر بوته به ترتیب در تیمارهای مصرف سطح سوم نیتروژن همراه با محلول پاشی آهن + روی و مصرف سطح اول نیتروژن بدون محلول پاشی عناصر ریزمغذی حاصل گردید. در محلول پاشی کل عناصر ریزمغذی و سطح دوم مصرف نیتروژن بیشترین مقدار اسانس به دست آمد و کمترین مقدار این صفت در تیمار عدم مصرف عناصر ریزمغذی و سطح اول نیتروژن مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: بادرشبو، عملکرد اسانس، قطر ساقه، وزن تر بوته
  • مسعود زارعی، محمد آرمین*، موسی الرضا حکم آبادی صفحات 621-638
    به منظور بررسی تاثیر طول دوره ی تداخل علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد زیره سبز  در شرایط کشت رایج و ارگانیک، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات، در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 97-1396 در شهرستان سبزوار انجام شد. سیستم کشت (رایج و ارگانیک) به عنوان فاکتور اصلی و طول دوره ی تداخل علف های هرز(صفر، 2، 4، 6 هفته بعد از سبز شدن و عدم کنترل) به عنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج نشان داد که در شرایط کشت رایج، تراکم و وزن خشک علف های هرز، ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی، تعداد دانه در چتر، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک افزایش بیشتری نسبت به کشت ارگانیک  داشت در حالی که تعداد چتر در بوته در سیستم کاشت ارگانیک  بیشتر بود. افزایش طول دوره ی تداخل علف های هرز سبب کاهش 21/20 درصدی ارتفاع، 85/42 درصدی تعداد شاخه جانبی، 91/47 درصدی  تعداد چتر در بوته، 5/37 درصدی تعداد دانه در چتر، 96/33 درصدی عملکرد بیولوژیکی، 90/43 درصدی عملکرد دانه  شد. بررسی ضرایب تابع رگرسیون لجستیکی نشان داد که در شرایط کشت رایج شروع کاهش عملکرد زودتر اتفاق افتاد (11 روز بعد از سبز شدن) در حالی که شروع کاهش عملکرد در سیستم کشت ارگانیک تا 41/17 روز بعد از سبز شدن  زیره سبز به تعویق افتاد. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که در هر دو شرایط تداخل علف های هرز سبب کاهش عملکرد دانه گردید. با این وجود، در شرایط کشت ارگانیک تداخل تا هفته چهارم و در شرایط رایج تا هفته دوم بعد از سبز شدن کاهش قابل ملاحظه ای را در عملکرد دانه موجب نشد.  بر این اساس توصیه می شود کنترل علف های هرز در کشت رایج 12 روز بعد از سبز شدن و در کشت ارکانیگ 18 روز بعد از سبز شدن زیره سبز شروع شود.
    کلیدواژگان: رقابت، زیره سبز، سیستم کشت، کاهش عملکرد، گیاهان دارویی
|
  • Mojtaba Rouhi, Mohammad Banayan Aval *, Amir Hossein Shirani Rad Pages 499-516
    To study the eco-physiology of new winter varieties of rapeseed (six lines ready for introduction, along with Ahmadi, native variety, as control), for drought stress of the end of the season were evaluated with two levels of planting dates, including the usual sowing date (October 12th) and late planting date (October 27th), and irrigation with two levels including normal irrigation (control) and cutting off irrigation at the siliquing stage studied in a factorial split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications for two years (2014-2015 and 2015-2016) at the Seed and Plant Improvement Institute, Agricultural Research Organization in Karaj. Cultivar L72 had higher palmitic acid content in both planting dates. Normal irrigation and October 12th planting date had the highest oleic and linoleic acids, 66.2 and 18.34%, respectively. The highest erosic acid (0.27%) belonged to cultivar HW3 and on October 12th and the highest linolenic acid was obtained (6.95%) by cultivar L72. The lowest linoleic acid was obtained on October 27th by cultivar HW3. Under water stress condition, seed glucosinolate content was 14% more than the normal irrigation. The highest seed yield (4231.2 kg.ha-1) was obtained from sowing date of October 12th from cultivar L72 and the lowest of seed yield was obtained on October 27th from cultivar HW3. The highest seed oil percent (46.54%) and oil yield (2576.6 kg.ha-1) were obtained on October 12th from cultivar L72 and the lowest of these triats were obtained on October 27th from cultivar HW3. In general, the results showed that under stress condition, cultivar L72 produced highest seed and oil yields in both planting dates.
    Keywords: Drought stress, Linoleic acid, linolenic acid, Rapeseed
  • Masoud Golestani * Pages 517-534
    To study the relationships among traits of thyme ecotypes, two experiments under non-stress and drought stress conditions were carried out using randomized complete block design with four replications in Abarkouh during 2017-2018 cropping season. Correlation analysis was used for evaluation of relationships among traits. Stepwise regression and path analysis were used for determination of effective traits on shoot dry weight and for determination of direct and indirect effects on shoot dry weight, respectively. Factor analysis was used for identifying factors that produce special correlations among measured variables. Correlation coefficients among traits showed that there were significant positive correlation among traits like shoot fresh and dry weight with maximum and minimum diameter of canopy, canopy area, leaf length, number of stems per plant and essential oil yield under both conditions. The result of stepwise regression showed that canopy area, leaf width, leaf length, number of flower in inflorescence and number of days to 50% of flowering under non-stress condition and canopy area, leaf width, leaf length and number of days to 50% of flowering under stress condition were entered to the stepwise regression model. The result of path analysis under both conditions showed that canopy area had the highest direct and positive effect on shoot dry weight and leaf width and negative effect on shoot dry weight. Based on factor analysis, three factors were selected and these factors explained 76% of total variation under both conditions and traits such as shoot fresh and dry weight, maximum and minimum diameter of canopy, canopy area, leaf length, number of stems per plant and essential oil yield were main components of these factors.
    Keywords: Correlation, factor analysis, Path analysis, stepwise regression
  • Hamid Najafinezhad *, Seyed Zabihollah Ravari, Mohammad Ali Javaheri Pages 535-554

    To determine resistance of four species forage crops to drought stress an experiment was conducted for two years (2016-2017) in Kerman – Iran. In this study a randomized complete block design arranged in a split plot experiment with four replications was used. Drought stress treatments consisted of normal, moderate and severes drought levels (80, 130 and 180 mm cumulative pan evaporation respectively) were assigned to main plots and four forage plant types (maize, kochia, millet and sorghum) to subplots. Results indicated that with increasing of drought stress, leaf relative water content decreased but MDA (malondialdehyde) content increased. Among the four forage plants under study, kochia had the lowest MDA content. Chlorophyll a under moderate and severe drought stresses decreased by 16.3% and 20.7% respectively, as compared to normal drought. Kochia, in both years and under all levels of drought stresses, had the highest sodium percent in shoots. Sorghum had the highest amount of potassium content in shoot, as compared to other plants under severe and moderate levels of drought stresses. Sorghum produced the highest the forage yield at all levels of drought stresses and it produced highest fresh and dry (101241 kg.ha-1 and 30181 kg.ha-1) respectively under normal irrigation. Increasing drought stress resulted in the reduction of forage yield of all plant under study but yield reduction in kochia was lower than the yield of other plants. Millet and kochia with %11.9 and %9.82 crude protein contents respectively produced higher crude protein contents in this respect. Based on the results of this study, sorghum produced highest forage yield, millet good quality forage and kochia was the most tolerant plant to drought stress condition.

    Keywords: Chlorophyll, Drought stress, Forage crops, Malondialdehyde, Yield
  • Ali Barghi *, Abdolghayoum Gholipoori, Akbar Ghavidel, Mohammad Sedghi Pages 555-570
    Cadmium is one of the soil primary pollutants which is categorized as heavy metals and brassicaceae family are able to accumulate high amounts of heavy metals such as cadmium by producing high amounts of dry matter. In order to evaluate fatty acids variation, seed oil percentage, yield and yield components of black mustard as affected by growth promoting rhizobacteria and growth regulators under cadmium stress condition, a factorial experiment based on randomized complete block design was conducted at the Research Green House of Mohaghegh Ardabili University with four replications. Experimental treatments were two cadmium levels (0 and 100 milligrams per kilograms of soil), three rhizobacteria levels (control, Azospirillum and Pseudomonas) and three growth regulator levels (control, salicylic acid and brassinosteroid). Mean comparisons indicated that cadmium treatment decreased pods number per plant, grain number per pod, root dry weight, seed oil percentage, oleic, linoleic, eicosenoic and erucic acid percentages, significantly. Growth promoting rhizobacteria increased all of above mentioned parameters significantly, where as, it decreased palmitic acid content. Plant growth regulating sprays resulted in a significant increment in plant yield, shoot and root dry weight, seed oil percentage and all kinds of unsaturated fatty acids while it reduced stearic acid content and saturated fatty acids. The interaction of cadmium×rhizobacteria indicated that both cadmium levels used, along with rhizobacteria treatment, increased plant yield, thousand seed weight, shoot dry weight, linolenic acid and unsaturated fatty acids, where as decreased stearic and saturated fatty acids, significantly. In general, the effects of cadmium on these traits were different. Interaction of cadmium×growth regulators, spray application of growth regulators, under both cadmium levels, reduced palmitic acid and induced unsaturated fatty acids significantly and cadmium application had an inverse result.
    Keywords: Cadmium, fatty acid, Mustard, Plant growth regulator, Rhizobacteria
  • Esmaeil Karimi, Asl, Bahram Mirshekari *, Ezatollah Esfandiari, Farhad Farahvash, Ebrahim Khalilvand Behrozyar Pages 571-588

    Malnutrition due to low micro-nutrients content in cereals and lack of diversity of food stuffs are serious health problem in developing countries, including Iran. Due to the important nutritive role of wheat in these countries, researchers are trying to produce wheat grains with higher nutrients contents like iron, zinc, ascorbic acid and protein, along with low phytic acid content and Zn/PA ratio to limit malnutrition. Because of significant role of Zn on the metabolism of carbohydrates and proteins; the effects of foliar application of Zn on the quality and yield of wheat grains was studied. In this study six wheat cultivars were planted at a farm in Tastaghar village located in Hashtrood county, during early fall of 2016 in split plot experiment based on randomized complete block design. Treatments used were six wheat cultivars (Baran, Tak-Ab, Sardari, Ohadi, Homa and Azar 2) and leaf foliar application of Zn with four levels (control, during beginning of stem elongation and stem elongation+anthesis stages). Zn foliar treatments were applied in the evenings by a portable pump sprayer. The results revealed that the foliar application of Zn increased seed yields of the cultivars under study. Moreover, protein, Zn and ascorbic acid content of the seed were also increased significantly (P≤%5). However, phytic acid content and Zn/PA ratio were decreased as compared to control. Overall it can be said that, foliar application of Zn had positive impact on the seed yield, proteins, Zn and ascorbic acid contents. It can be concluded that the foliar application of Zn on wheat would improve the seed yield and some qualities of wheat cultivars. It would be advisable to extend continuing this kind of studies to overcome malnutrition problems of area. Further studis is recommended to substantiate the results.

    Keywords: Malnutrition, Phytic acid, Protein, Zinc, Zn, PA ratio
  • Majid Valipour Dastenaei *, Amir Hossein Shiranirad, Seyed Alireza Valadabadi, Saeed Seifzadeh, Hamid Reza Zakerin Pages 589-604

    To study the effect of winter planting and zinc spraying on yield and yield components of canola (Brassica napus) cultivars, a factorial split plot experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted for two years (2014-2015 and 2015-2016 cropping seasons) at the experimental farm of Seed and Plant Improvement Institute of Agricultural Research, Education and Extension Organization of Karaj, Iran.. In this experiment, winter plantings with three levels (24th February, 6th, and 16th March) and Zinc factors with two levels, including application of zinc sulfate spray and spray with pure water assigned to main plots and spring cultivars, including RGS003, Zafar, Julius, Jerry, Zabol 10, Hyola 4815 to subplots. The results of combined analyses of data showed that the effect of year, planting date, zinc spray, cultivar and planting date × cultivar interaction effects on qualitative traits (grain glycosinolate content and fatty acid percentages) in different planting dates and cultivars were significant at 1% level of probabilities. According to the results, the highest (66.89%) and lowest (66.02%) oleic acid percentages belonged to zafar and zabol10 cultivars, respectively. Planting dates × cultivar interaction effect on the glucosinolate content indicated that the lowest glucosinolate content produced by Zafar (8.313 mg.g-1) and hyola4815 (8.567 mg.g-1), when they were sown on March 16th. The results of this experiment showed that delayed planting, decreased percentages of palmitic, linoleic and oleic acids of seed oil, while increased percentages of linolenic and erousic acids and glycosinolate contents.

    Keywords: fatty acid, Rapeseed, Winter planting date, Zinc
  • Esmaeil Abkar *, Esmaeil Nabizadeh, Mohsen Roshdi, Saman Yazdanseta Pages 605-620

    To evaluate agronomical characteristics and yield of dragon head by using different levels of nitrogen and microelements (Fe, B, Zn), a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted in Khoy, during 2016 and 2017 growing seasons. The first factor consisted of three levels of recommended nitrogen fertilization (1- before planting, 2- one half before planting+15 days after planting, 3- one third before planting+ one-third one month after planting+ one-third 45 days after planting) and the second factor was the use of microelements with five levels including non-consuming treatments, iron with boron, iron with zinc boron, zinc. Nitrogen consumption resulted in significant effect on stem diameter, 100 seed weight, fresh weight of plant and essential oil yield. According to the results, growth and yield increase were observed using fertilizers. Therefore, the highest plant height was in two stages, the fresh yield of 10805.80 kg.ha-1, in three stages, essential oil percentage of 0.59% and essential oil yield of 16.33 kg.ha-1 in nitrogen application in two stages and iron, boron and was observed. Although the second treatment of nitrogen (half before planting and half after sowing) along with that of boron and zinc micronutrients, the highest percentage of essential oil was 0.59%, but the consumption of other micronutrients also increased the essential oil content. Meanwhile, the highest fresh yield of nitrogen in nitrogen application was obtained at 10805.7 kg.ha-1 during three stages. It can be concluded that in growing dragonhead, nitrogen should be used in several stages and micronutrients usage also improves the quality and quantity of plant yield.

    Keywords: Dragonhead, essential oil percentage, Fresh weight, Stem diameter
  • Masoud Zarei, Mohammad Armin *, Mosarreza Hokmabadi Pages 621-638
    To investigate the effect of duration of weed interference on yield and yield components of cumin grown under conventional and organic condition, a field experiment was conducted in a private farm in Sabzevar in 2017-2018. A split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted. Factors were conventional and organic growing was considered as the main factor and duration of weed interference (0, 2, 4, 6 weeks after emergence and weedy) as subplots. The results showed that conventional farming in terms of weed density, weed dry matter, plant height, lateral branch number, number of seed per umbrella, biologic and seed yield were better than organic farming, while, number of umbrella per plant under organic farming was higher than that of conventional farming. Increasing duration of interference decreased plant height (20.21%), lateral branches (42.85%), the number of umbrella per plant (47.91%), the number of seeds per umbrella (37.5%), biological yield (33.96%) and seed yield (43.90%). Fitted logistic regression function coefficients showed that the onset of yield loss was earlier (11 days after emergence) in conventional condition while in organic condition it was postponed to 17.5 days after emergence. Overall, the results showed that weed interference, under both conventional and organic conditions, reduced seed yield. Weed interference under organic farming delayed 4 weeks and under conventional condition to 2 weeks after cumin emergence and yield reduction was not significant. Thus, control of weeds in conventional conditions should commence from 12 days after emergence and under organic conditions from 18 days after emergence.
    Keywords: cumin, competition, Cultivation system, Interference, Medicinal plant, Yield losses